PIŠKOTKI IN OGLAŠEVANJE

Spletni piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo lahko spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Spletni piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče uporabniške vmesnike in storitve le-teh prilagoditi potrebam in željam uporabnikov.

V slovenski zakonodaji uporabo piškotkov določa Zakon o elektronskih komunikacijah oziroma ZEKom-1 (Uradni list št. 109/2012), katerega 157. člen predstavlja pravno osnovo za skrb za zasebnost uporabnikov spleta.

Spletna stran www.domisljija.si za delovanje strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov, spremljajo pa aktivnosti obiskovalcev in zanimanje z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani obiskovalci soglašajo z njihovo uporabo.

 

ZAKAJ POTREBUJEMO PIŠKOTKE?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Podjetje vsakemu uporabniku ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeli piškotek za identifikacijo, spremljanje nakupovalne košarice in zagotavljanje sledljivosti, ki se v pomnilniku strežnika shranjuje le za čas trajanja obiska spletne trgovine in se izbriše po eni uri neaktivnosti. Podjetje lahko na osebni računalnik uporabnika shrani tudi nekatere trajne piškotke, kot npr. identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki za prepoznavanje ob naslednjem obisku spletne trgovine ali ocene artiklov, s pomočjo katerega uporabnik ve, katere artikle je že ocenil, posredno pa tudi piškotke zunanje storitve Google Analytics, ki služijo analizi obiskov spletnega mesta. Podjetje lahko te podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz.

Podatki, pridobljeni s pomočjo piškotkov na spletni strani se lahko uporabljajo za različne namene, vključno z naslednjimi:

  • Nujno potrebni: Ti piškotki so bistvenega pomena, saj omogočajo, da se premikate po spletni strani in uporabljate njene možnosti, kot sta dostop do varnih predelov.

  • Zmogljivost: Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, npr.: katere strani obiskujejo najpogosteje in ali prejemajo sporočila o napaki. Ti piškotki se uporabljajo za izboljšanje delovanja spletne strani v prihodnjih različicah.

  • Funkcionalnost: Ti piškotki spletni strani omogočajo, da si zapomni vaše odločitve ter zagotavljajo bolj personalizirano uporabniško izkušnjo.

  • Usmerjenost ali oglaševanje: Ti piškotki se uporabljajo za ponujanje vsebin, ki so bolj pomembne za vas in vaše interese.

Pri uporabi naših spletne strani pa ne moremo nadzorovati oglaševalcev, katerim oglaševanje dovoljujejo ponudniki internetnih storitev (youtube,…), medtem ko brskate po spletu.

ONEMOGOČANJE PIŠKOTKOV

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate:
Chrome
Firefox
Opera
Internet Explorer
Safari (ang.)

Če spremenite, ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom. Sledenju Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji 
povezavi.

PRAVNO IZHODIŠČE

Piškotke lahko vedno brišete, izključite oziroma jih pogojno uporabljate, a naj vas opozorimo, da posledično ne boste mogli uporabljati funkcij spletišča v polni meri. Naše spletno mesto uporablja piškotke zato, da strani bolje delujejo, da vam obogatimo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko obiska na naši spletni strani. Noben piškotek, ki ga uporabljamo na naših spletnih straneh, ne zbira podatkov, na podlagi katerih bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

 

SPLETNI PIŠKOTKI NA SPLETNI STRANI WWW.DOMISLJIJA.SI

Ob začetku obiska spletne strani se vsakemu uporabniku samodejno dodeli t.i. sejni piškotek, ki se uporablja za za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice in ne vsebuje informacije o uporabniku. Piškotek poteče, ko zaključite z brskanjem po spletni strani.

Spletna stran www.domisljija.si lahko, ob vaši privolitvi, na vaš račulanik naloži tudi štiri piškotke (__utma, __utmb, __utmc in __utmz) spletnega orodja Google Analytics. Ti piškotki so trajni. Google Analytics je Googlovo brezplačno orodje za spletne analitične podatke, ki ga lahko lastniki spletnih mest uporabijo predvsem za boljše razumevanje, kako obiskovalci uporabljajo njihova spletna mesta. 

Piškotki orodja orodja Google Analytics se uporabljajo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o gibanjih na spletnih mestih brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev. Tako pridobljeni podatki se uporabljajo za analizo obiskov na spletni strani www.domisljija.si in priporomejo tako k izboljšavi in prilagoditvi ponudbe na spletnem mestu, kot pri izboljšanju in optimizaciji spletnih vmesnikov in storitev, ki jih uporablja in omogoča spletna stran www.domisljija.si.  

Ob privolitvi uporabe spletnih piškotkov bo spletna stran na vaš računalnik naložila še trajni piškotek (cookiePolicy), ki identificira vašo privolitev k uporabi pišktotkov na spletni strani www.domisljija.si. Če kadarkoli ta piškotek ročne odstranite, bo spletna stran ob naslednjem obisku samodejno odstranila piškotke orodja GoogleAnalytics. Ob tem pa vam ponudila ponovno možnost privolitve k uporabi spletnih piškotkov.